כיום, כמעט בכל תחום – תעשייה, הייטק, שירותים וכו' – נושא האיכות מקבל דגש משמעותי מאוד, עם תקני איכות רשמיים ומוכרים, דרישות איכות של לקוחות וספקים והקפדה מהותית כוללת על מכלול היבטים הנכנסים תחת קטגוריית האיכות. לכן, תחומים כמו בקרת איכות והבטחת איכות הפכו לנפוצים וחשובים כל כך בשנים האחרונות. אבל מה בעצם ההבדל בין בקרת איכות להבטחת איכות? היום נעמוד על הבדלים חשובים אלו, שרבים מתבלבלים ביניהם לא אחת.
בקרת איכות – Quality Control
בקרת איכות היא חלק מתהליך ניהול האיכות בארגון, עם פוקוס על יישום דרישות ויעדי האיכות. תהליכי בקרת איכות (QC) נוגעים בעיקר לפיקוח על ניהול האיכות הכולל והפרטני בארגון, שזה אומר בפועל בדיקה שכל דרישות ויעדי האיכות בוצעו והושגו, גם בסיום התהליך וגם בשלבים השונים לאורך שרשרת הייצור/התכנון/הביצוע. בקרת האיכות מוודאת שהמוצר או השירות עומדים בדרישות האיכות שנקבעו מראש ע"י נהלים ו/או ע"י הלקוח, כמובן לפני המסירה או ההוצאה לשוק וגם בתוך תהליך הייצור/הפיתוח, לפני מעבר לשלב הבא.
הבטחת איכות – Quality Assurance
הבטחת איכות (נקראת לפעמים, בטעות, גם אבטחת איכות) מוגדרת כחלק מניהול האיכות, השם דגש על כך שיהיה מענה לדרישות האיכות בכל שלבי ותהליכי הפיתוח, התכנון, הייצור והאספקה של מוצר, מערכת או שירות ללקוח. במסגרת מהלכי הבטחת איכות (QA), מיושמות כל הפעילויות המערכתיות המתוכננות במסגרת מערכת ניהול האיכות אשר יכולות לספק בטחון שמוצר או שירות יעמדו בדרישות האיכות המתאימות לו.
ההבדלים בין בקרת איכות להבטחת איכות
מבחינה מעשית, בדיקות הבטחת איכות הן יותר פרקטיות לעומת בדיקות בקרת איכות. זה אומר שההבדל בין בקרת איכות להבטחת איכות מתבטא באופן מעשי בכך שהבטחת איכות כוללת בדיקות פונקציונאליות ומעשיות שעומדים בדרישות האיכות הרלוונטיות עבור מוצר או שירות ואילו בקרת איכות עוסקת בעיקר בבדיקות שתהליכי ניהול האיכות בוצעו כמו שצריך, בכל התהליך ולאורך שלבים שונים בו. בקרת איכות מספקת "מבט על" אופרטיבי שניהול האיכות אכן מתקיים ומיושם בצורה חכמה ונכונה והבטחת איכות מספקת מבט יותר מעשי ומ"הקרקע" שתהליכי האיכות אכן מתבצעים בשטח.
מכאן, שבהחלט קיים שוני בין בקרת איכות לבין הבטחת איכות, אך במקביל, שני התחומים מאוד קשורים זה בזה וגם התהליכים עצמם לא אחת נשזרים זה בזה או זה אחרי זה במסגרת הפעילות השוטפת של ניהול האיכות בארגון או בעסק.
תלוי בסוג הארגון וגם בגודלו, לעיתים יהיו אנשי מקצוע שונים העוסקים בהבטחת איכות ובבקרת איכות, אך לעיתים אותו כוח אדם יעסוק בשני היבטים חשובים אלו של ניהול האיכות.
על מי חלות עלויות בקרת האיכות והבטחת האיכות?
ניהול האיכות הוא חלק אינטגראלי מהשירות אותו מספק יצרן או ספק ללקוחות שלו, כי אותו יצרן או ספק רוצה כמובן לוודא שהוא מעניק שירותים או מוצרים איכותיים ללקוחותיו. לכן, באופן הגיוני ומובן מאליו, כל עלויות בקרת האיכות והבטחת האיכות, חלות על היצרן/הספק ואינן נופלות על הלקוח שרוכש מוצרים או שירותים. כמובן שעלויות ניהול איכות אלו מגולמות בתמחור הכולל של המוצרים או השירותים, אך העלויות הישירות מבחינת כוח אדם, מכשור בדיקה, הסמכה לנהלי איכות וכיוצא באלו, הן על היצרן/ספק בלבד.
כיצד מבצעים בקרת והבטחת איכות בתהליכי ייצור ועיבוד שבבי?
לצד עבודה ארגונית ועסקית מסודרת לפי תקני איכות רשמיים ומוכרים (למשל תקן ISO 9001 המוכר והנפוץ), בתחום הייצור התעשייתי והעיבוד השבבי, תהליכי הבטחת איכות מבוצעים באמצעות מכשור בדיקה ייעודי ומתקדם הבודק שרכיבים מיוצרים עומדים בתכנון הממוחשב המקדים ובדרישות האיכות הרלוונטיות וגם בבדיקות פיזיות נוספות המיושמות ע"י אנשי מקצוע מנוסים. תהליכי בקרת איכות מוודאים שהאופרציה כולה מתנהלת לפי תקני האיכות ולפי מנגנון מסודר ומוכח של ניהול איכות וכמובן שבדיקות הבטחת האיכות אכן מבוצעות כהלכה.