בכל תחומי התעשייה – ממפעלי ייצור מסורתיים, דרך חקלאות ועד תעשיית ההייטק של חומרה – תהליכי עיבוד חומרים הם חלק מהותי ואינהרנטי, מרכיב הנמצא מאחורי הקלעים ואשר נדרש כמעט לכל צורך מעשי. אך במה בעצם מדובר כאשר מדברים על תהליך עיבוד חומרים? כאשר אתם זקוקים לביצועים מעולים, תוצרים מדויקים ואיכותיים ועמידה בלחצים של לו"ז, אמינות ושרשרת אספקה, חשוב שתכירו את תהליכי עיבוד החומרים הרלוונטיים עבורכם.
הגדרת תהליך עיבוד החומרים
תהליך עיבוד חומרים מוגדר בתור סדרת הצעדים או המהלכים המיושמים ומבוצעים על חומר גלם כלשהו כדי להפוך את חומר הגלם למוצר מוגמר כלשהו. תהליך העיבוד כולל מגוון צעדים תעשייתיים הנוגעים למניפולציה ושינוי של חומר הגלם הבסיסי, כך שהתוצר המוגמר יתאים לדרישות ולתכנון המקדים. תהליך עיבוד חומרים מבוצע באמצעות מכונות ייעודיות שונות – למשל כרסום, חריטה, ערגול, השחזה וכדומה ובאמצעות תהליכים כימיים שונים.
תהליך עיבוד חומרים כולל עבודה עם חומרים שונים ומגוונים, למשל עיבוד חומרי פלסטיק שונים, מתכות ואף עץ ושאר פולימרים המשמשים ליישומים שונים בתעשייה. תהליכי עיבוד חומרים אלו נקראים פעמים רבות "עיבוד שבבי".
תהליכי עיבוד חומרים מרכזיים
- חריטה: תהליך עיבוד חומרים המערב הורדת חומר מתוצר חומר גלם, באמצעות יישום של סכין חריטה ייעודית, לרוב על ידי סיבוב של חומר הגלם המעובד במחרטה. כיום ישנן מחרטות ידניות, חצי אוטומטיות ואוטומטיות ממוחשבות לחלוטין – מה שנקרא מחרטות CNC.
- כרסום: טכניקת עיבוד שבבי אשר מיושמת בעיקר על משטחים שטוחים וגם על משטחים בצורות שונות. גם בכרסום מסירים חומר מתוצר של חומר גלם, למשל ביצוע חורים שונים בחומר גלם, ייצור "מסילות" וכדומה, בשונה מחריטה. גם בכרסום יש מכונות ידניות, חצי אוטומטיות ומכונות כרסום CNC משוכללות הפועלות באופן אוטומטי מלא ולפי תכנון ממוחשב מדויק.
- השחזה: תהליך עיבוד חומרים הכולל הסרת שכבות של חומר גלם מתוצר – למשל הסרת שכבה דקה ועדינה של חלק מתכתי או עשוי פלסטיק, כדי להתאימו ליישום רלוונטי כלשהו.
לצד שלושת תהליכי העיבוד השבבי הנפוצים והמרכזיים האלו, יש גם טכניקות ומכונות לצרכי קדיחה, ניסור, כבישה, בירוק, עיבוד פלסטיק בתהליך ארוזיה חשמלי (לפלסטיק בעיקר) ועוד.
דוגמאות לתהליכי עיבוד חומרים נפוצים
- פליז: פליז היא מתכת נפוצה מאוד בתעשייה, סגסוגת הכוללת שילוב של נחושת ואבץ ואשר משמשת ליישומים תעשייתיים שלא דורשים עומסים כבדים, בשונה מיישומים העושים שימוש בפלדה למשל. פליז היא מתכת קלה יותר לעיבוד מאשר פלדה, בעיקר כי טמפרטורת ההתכה שלה נמוכה יותר והיא מאופיינת בהיותה "רכה" יותר מפלדה. עיבוד פליז כולל יציקות, חריטות עדינות ומדויקות, השחזות וגם כרסום מדויק.
- PVC: חומר פלסטי מאוד נפוץ בתעשייה, פולימר תרמופלסטי המיוצר כבר כ-100 שנה ומשמש ליישומים שונים דוגמת ייצור צינורות, משטחים גמישים, רכיבי פלסטיק חזקים, בידוד כבלי חשמל, ציפוי רכיבים, תחליף למוצרי גומי ועוד. מוצרי PVC מיוצרים במקרים רבים בתהליך עיבוד הנקרא אקסטרוזיה המעצב את ה-PVC לצורה הרצויה לתוצר המוגמר. גם מוצרי PVC עוברים עיבוד במיכון עיבוד שבבי ייעודי, כולל מכונות CNC ומכונות חיתוך ועיבוד בלייזר – זאת כדי לספק רמות דיוק גבוהות במיוחד.
עולם עיבוד החומרים הוא באמת עולם ומלואו של חומרי גלם, תהליכים, טכניקות, מכונות וכמובן אנשי מקצוע מעולים האחראיים על ייצור חלקים ותוצרים עבור כל גורמי התעשייה במשק הישראלי והעולמי. תהליכי עיבוד חומרים מתחילים כבר בשלבים הראשונים של יציקה, אקסטרוזיה ויצירת סגסוגות, ממשיך בייצור תוצרי חומרי גלם שמהם מפיקים תוצרים אחרים בתהליכי עיבוד שבבי וייצור ומסתיים כאשר אתם מקבלים למפעל תוצר מוגמר ומדויק לפי התכנון שאתם צריכים.