ברוכים הבאים או השבים לאתר יעקובוביץ' חיים כרסום וחריטה ממוחשבים, היום נדבר על מחרטות, אחד מכלי העיבוד השבבי הבסיסיים והחשובים ביותר, אשר קיים כבר שנים רבות וכיום מציע חדשנות טכנולוגית ותעשייתית מובילה לייצור אינספור רכיבים ויישומים מדויקים.

הידעתם כי ברגים, קני רובים, גלי ארכובה ועוד ממגוון אדיר של יישומים תעשייתיים ואף יומיומיים מיוצרים בעזרת מחרטה?  הלכה למעשה, אין כמעט מערכת תעשייתית או אלמנט ייצור שבהם אין שימוש כזה או אחר במחרטות, בין אם עבור ייצור מוצר סופי ובין אם כחלק ממערך המייצר מוצרי קצה.

ההסבר הבסיסי למהי מחרטה

מחרטה (Lathe) היא מכונה אשר מסובבת את חומר הגלם שאותו מעבדים סביב ציר סיבוב כדי ליישם כמה פעולות אפשריות על אוו חומר גלם (הנקרא עובד בעולם העיבוד השבבי). פעולות אלו כוללות למשל "שיוף" או גילוח לש פני השטח של הרכיב, ביצוע חריצים מדויקים, קידוח באלמנט המעובד, "חפירה" וריקון חלקו הפנימי של אלמנט, ביצוע דפוסי הברגה וכו'. מחרטות משמשות לעיבוד שבבי של מתכות, עץ ופלסטיק.

במהותה, מחרטה תהיה מכונה יחסית ארוכה, המותקנת על אלמנט שולחני או תשתית מוארכת יחסית, כאשר במחרטה יש את החלק המסובב את האלמנט הצירי שאותו יש לעבד וכן חלק המאפשר להניע את ראש העיבוד כלפי חומר הגלם – כאשר במחרטות קונבנציונליות, האלמנט הצירי הוא שמסתובב למול ראש העיבוד הנותר נייח ורק זז לאורך ציר X  (הציר האופקי). במחרטות CNC מתקדמות וממוחשבות יש מצבים בהם גם חומר הגלם המעובד מסתובב וגם ראש העבוד יכול לזוז בעוד מישורי תנועה ועיבוד.

מחרטות ידניות ומחרטות CNC

כמו סוגים אחרים של מכונות עיבוד שבבי, גם במחרטות יש מכונות ידניות או קונבנציונליות ויש מכונות ממוחשבות משוכללות יותר הפועלות בטכנולוגיית CNC, כאשר הסוג השני הוא המתקדם, המדויק והרבגוני יותר מבחינת יכולות והתאמה לטכניקות תעשייתיות מודרניות. אך אין זה אומר כלל ועיקר כי מחרטות ידניות אינן איכותיות או אינן מתאימות כיום, נהפוכו.

מחרטה ידנית עובדת כך שמפעיל, מיומן ביותר, מניע את ראש העיבוד לאורך האלמנט הצירי שאותו מעבדים, כדי ליצור את העיבוד, הדפוס או התוצר הרצוי לפי תכנון מקדים פרטני, כולל החלפת ראשי עיבוד בהתאם לצורך ותפעול מלא של המכונה.

מחרטת CNC פועלת כמעט בלעדית באמצעות מחשב ובאופן אוטומטי. המכונה מקבלת קובץ ממוחשב עם תכנון הנדסי מפורט של הרכיב או המרכיב שיש לעבד ולייצר ובעזרת מנועי סרבו מדויקים ומערכות אוטומציה ממוחשבות, מייצרת את הרכיב הנדרש, ברמת דיוק מופתית, במהירות ובתוך מערכת סגורה. מפעיל המכונה מעביר אליה את קבצי התכנון המפורטים, מתחזק את המכונה וגם יודע לרוב להמיר קובץ של שרטוט הנדסי לקובץ הוראות הפעלה ופעולה למחרטת ה-CNC.

מבחינה מעשית, לפי עובי, עומק וסוג החריטה והעיבוד שיש לבצע לאלמנט הצירי המעובד, בוחרים סכין עיבוד בעלת עובי מתאים ומשתנה. כמובן שכאשר אנו מדברים על מחרטה תעשייתית, מכל סוג שהוא, הכוונה אינה לחריטות של כיתוב או אלמנטים פשוטים על חלקי מתכת, עץ או פלסטיק או על הסרה מדויקת, עדינה ויעילה מאוד של שכבות מחומר גלם כדי לייצר רכיב תעשייתי, הנדסי או צרכני ספציפי. ברגים, פקקי הברגה, מקדחים, צירים, תושבות – אלו רק כמה דוגמאות לשימושים נפוצים ובסיסיים של מחרטת עיבוד שבבי.

לקבלת הצעת מחיר

Error: Contact form not found.