פעולות ריתוך הן מאוד נפוצות וחשובות למגוון תחומי תעשייה, מתעשיות מסורתיות, דרך בנייה ותעשייה יותר מתקדמת ואפילו עד מתקנים של תעשיות עתירות ידע (הייטק). לכן ריתוך היא מיומנות שכל הזמן יש לה דרישה מקצועית ותעשייתית וגם מדובר על פעולה תעשייתית וטכנית אשר היא הכרח לאינספור יישומים ותהליכים תעשייתיים שונים, מבניית מבנים וקונסטרוקציות מתכת ועד ייצור רכיבי מתכת מורכבים וקטנים המצריכים ריתוך. לכן, זה אך הגיוני שפעולות ריתוך תלכנה יד ביד עם פעולות שונות של עיבוד שבבי – כי לא אחת יש צורך לרתך יחד שני רכיבים שנוצרו בנפרד בתהליך עיבוד שבבי מדויק. כך, כמו אלמנטים רבים בתעשייה, ישנן תקני ריתוך לתעשייה, נסביר לגבי תקנים אלו ומשמעותם.
תקנים הם כיום חלק בלתי נפרד מעבודתם של ארגונים תעשייתיים, יצרניים והנדסיים שונים, כאשר שלל התקנים הגלובליים והמקומיים הקיימים לגבי כל תחום פרטני או באופן כללי, נועדו להסדיר ולארגן ביתר יעילות את העבודה בתחומים תעשייתיים ויצרניים שונים – כך גם לגבי תקני ריתוך לתעשייה. התקנים השונים נוגעים בעיקר לניהול והבטחת איכות בייצור ובעבודה, בטיחות בעבודה, עבודה מתוך מודעות לאיכות סביבה ולנזקים סביבתיים פוטנציאליים, טיפול בחומרי גלם ופסולת וכן הלאה.
באופן כללי, כאשר מדברים על תקני ריתוך לתעשייה, התקנים הכי רלוונטיים ומשמעותיים הן לארגונים העוסקים בייצור, עיבוד שבבי וריתוכים והן לעובדים בטכניקות הריתוך השונות, הם התקנים המתייחסים ספציפית לניהול והבטחת איכות בייצור ותקנים המתייחסים לבטיחות בעבודה – כי ריתוך היא פעולה מורכבת שמגיעה עם מידה מסוימת ותמידית של סיכון פיזי לרתך עצמו וסיכון לסביבה בה העבודה מתבצעת.
מהי פעולת הריתוך באופן כללי?
באופן כללי, ריתוך הוא השם הכולל לכמה טכניקות שמהותן חיבור של חלקי מתכת יחד זה לזה בצורה חזקה, עמידה ואשר במידה רבה הופכת את החלקים השונים לחלק אחד או למבנה אחיד ומחובר, זאת באמצעות יישום חום גבוה, לרוב עם גורם מקשר מיוחד ומתכתי, ולמעשה המסת המתכת כך שעם ההתקררות שלה, היא תתחבר יחד לכדי יחידה אחת מחוברת וחזקה.
ריתוך חשמלי וריתוך אוטוגני-
רוב יישומי הריתוך הם ריתוך חשמלי, כאשר שני חלקי מתכת שונים מחוברים יחד דרך חימום מהיר ולטמפרטורה גבוהה מאוד של קצוות המתכת ומילוי (חיבור) נקודות החיבור בעזרת חומר מילוי מתכתי שנקודת ההתכה שלו דומה לזו של המתכת שאותה מחברים יחד.
לצד יישומי ריתוך חשמלי, יש גם טכניקות וטכנולוגיות של ריתוך אוטוגני, טכניקה שבה נקודות החיבור בין חלקי מתכת שונים נעשה ע"י הבערת תערובת גזים ייעודית עד לכדי המסת נקודות החיבור והתמצקות המתכות יחד לכדי מבנה אחיד.
הכלי שבאמצעותו מבצעים ריתוך הוא רתכת, כאשר יש סוגים שונים של רתכות, בהתאם לטכניקת וטכנולוגיית הריתוך בה משתמשים. בחירת סוג הריתוך נקבעת לפי סוג המתכת שיש לרתך, דרישות הנדסיות שונות ומאפיינים אחרים הרלוונטיים לעבודה ולסביבה בה היא נעשית.
עבודה בעלת סיכון, מצריכה תקנים מתאימים ויישום שלהם בשטח
לפי מה שהוסבר לעיל, ניתן להבין מדוע יש צורך בתקני ריתוך לתעשייה, בעיקר בדגש על בטיחות ואיכות. בכל פעולת ריתוך, הרתך עובד גם עם מכשור חשמלי הפועל במתחים גבוהים מאוד וגם סביבת העבודה כולה כוללת טמפרטורות עבודה חמות מאוד, לרוב אור חזק ומסנוור במיוחד מפעולת הריתוך ומתכות המגיעות לחום מאוד גבוה – כל אלו יוצרים סיכון תעסוקתי גבוה לרתכים – לכן יש הקפדה מהותית על ביגוד מגן ועבודה לפי נהלי בטיחות ותקנים מתאימים של הבטחת איכות בייצור ובטיחות בעבודה. באותו הקשר, יש היום גם תקנים הנוגעים לאיכות סביבה, למשל טיפול בפסולת, עבודה עם חומרים מסוכנים וכדומה – נושא שבהחלט יכול להיות רלוונטי לפעולות ריתוך תעשייתיות.
לצד תקני ריתוך לתעשייה הנוגעים לבטיחות וגהות בעבודה, אלמנט חשוב מאוד בעבודות ריתוך וייצור כיום הוא ניהול ובקרת איכות, נושאים שעבורם יש תקנים רלוונטיים ומפורטים מאוד, מתקן ניהול איכות כללי (ISO:9001), דרך תקן ניהול איכות ספציפי לתעשיית התעופה והחלל (AS:9100) ועוד תקנים ספציפיים לתחומים או תעשיות אחרות.