הן בתעשייה והם במוצרים קמעונאיים רבים, במגוון יישומים ותחומים, פרספקס / זכוכית אקרילית מהווה את אחד החומרים הכי נפוצים ורב גוניים. בזכות שילוב של תכונות פיזיקליות ומכאניות ועלויות ייצור יחסית נמוכות, פרספקס הפך לאחד החומרים הכי ורסטיליים ונפוצים בתעשייה הגלובלית, חומר גלם כה נפוץ ואיכותי שכנראה לא עובר יום בלי שאנחנו נתלים במוצר כלשהו העושה בו שימוש.

הודות לתכונות ולמאפיינים של הפרספקס, ניתן לעבד אותו בטכניקות שונות של עיבוד שבבי, עם הצלחה רבה ודיוק המאפשר ליצור רכיבים ויישומים רבים מאוד. היום נסביר על עיבוד פרספקס ומה נדרש כדי להפיק רכיבים מעולים ומותאמים אישית מזכוכית אקרילית.

מה זה פרספקס?

ראשית, יש להסביר מה זה בעצם פלסטיק פרספקס. השם המקצועי והמלא של החומר המופלא הזה הוא זכוכית אקרילית, אשר מבחינה מדעית נקראת PMMA או פולימתיל מתאקרילט. יש יצרנים רבים של זכוכית אקרילית כחומר גלם, כאשר פרספקס הוא אחד משמות המותגים הכי מוכרים וותיקים בתחום תעשייתי זה, עד כדי כך שהמותג הפך בישראל לשם נרדף לזכוכית אקרילית. מותגים נוספים כוללים למשל פלקסיגלס, אקריליק, אקריליט ואחרים.

הזכוכית האקרילית, שהיא כאמור הפרספקס, היא סוג של פלסטיק הנדסי ומיוצרת מתוצרי זיקוק נפט, באמצעות תהליך של אקסטרוזיה למצב של לוח פרספקס או בתהליך של יציקה לתבניות. במצב הרגיל, לוח פרספקס הוא שקוף, ניתן גם לייצר מוצרי פרספקס צבעוניים.

תכונות הפרספקס

  • חומר שקוף וחזק.
  • פלסטיק פרספקס הינו קל יותר מזכוכית וצפוף פחות.
  • לוחות ויישומי אקריליק אינם מתנפצים כמו זכוכית בעת מכה או נפילה. עמידים יותר לעומת זכוכית.
  • בפרספקס שקוף ואיכותי, עובר יותר אור לעומת זכוכית.
  • חומר קשה וקשיח, אך ניתן לעבד אותו בטכניקות עיבוד שבבי מבלי לשבור או לנפץ את החלק שעליו עובדים.
  • פרספקס/אקריליק הוא חומר עמיד בצורה טובה לשחיקה, על אף שהוא כן נפגע ו"נמס" במגע עם ממסים אורגניים מסוימים וכימיקלים רלוונטיים. אך הוא בכל זאת מאוד יציב סביבתית, עמיד לקרינת שמש ולכן משמש גם בהמון יישומי חוץ.

תהליך עיבוד פרספקס

בשל התכונות הפיזיקליות והמכאניות של פרספקס, ניתן כאמור להשתמש בטכניקות של עיבוד שבבי כדי ליצור חלקים ורכיבים מדויקים ומורכבים. כמו כן, באמצעות חום או חומרים כימיים מתאימים ניתן לרתך יחד חלקי אקריליק והחומר מגיב היטב גם לדבקים ייעודיים חזקים. חיתוך לייזר גם משמש לעיבוד פרספקס ולביצוע חיתוכים ועיבודים מדויקים ומורכבים במהירות – אך יש לבצע זאת במיומנות וזהירות כי ללייזר יש נטייה להחליש את נקודות החיתוך.

כדי להפיק רכיבים מדויקים ומורכבים העשויים מפרספקס/אקריליק, הדרך הכי יעילה ונוחה לעבד את החומר היא באמצעות מיכון עיבוד שבבי איכותי ומקצועי. כך ניתן לבצע קידוחים, הברזות והברגות, חיתוכים, כרסום, השחזות וחריטות בחלקי פרספקס.

שימושים נפוצים בתעשייה בפרספקס

כאמור, פרספקס נמצא במגוון אדיר של מוצרים ויישומים בתעשייה, במוצרי צריכה ובשלל תחומים, הודות לתכונות שלו ובהחלט בזכות האפשרויות של עיבוד פרספקס ועיבוד זכוכית אקרילית. גם הנושא של פרספקס מחיר תורם לפופולאריות של חומר גלם זה, שהוא די זול לייצור ועיבוד. כמה דוגמאות של יישומי ומוצרי פרספקס כוללות למשל:

  • לחיפוי ובנייה של אקווריומים ענקיים, קירות שקופים למבני ציבור ובידור, חופות וחלונות של מטוסים וכדומה.
  • דיסקים (CD/DVD) מיוצרים מפרספקס – שעליו מודבקת שכבת מתכת דקיקה המכילה את המידע.
  • יצור ציוד רפואי מדויק ומתקדם, כמו למשל עדשות תוך עיניות להשתלה בניתוחי קטרקט.
  • עדשות משקפיים מיוצרות לא אחת מזכוכית אקרילית ולא זכוכית רגילה.
  • ייצור רכיבים מדויקים ושקופים ליישומים שונים בתעשיית האלקטרוניקה והמחשוב – לצרכים פרקטיים ואסתטיים.
  • ייצור רכיבים תעשייתיים למכונות וציוד מתקדם, היכן שנדרש דיוק מירבי ויכולת לבצע עיבוד שבבי לצד שימשו בחלקים שאינם מתכתיים.
לקבלת הצעת מחיר

Error: Contact form not found.