מתכות משמשות בתעשייה למגוון אדיר של יישומים ושימושים, עם היצע רחב של סוגי מתכות וסגסוגות ייעודיות, מה שמייצר מציאות שבה קיימות כמה וכמה שיטות של עיבוד מתכות לכדי תוצרים סופיים, איכותיים, אמינים ומדויקים. מעבר לתהליך של כריית, הפקת וייצור סוגי מתכות שונים – תהליך מרתק ומורכב בפני עצמו – כדי לייצר מוצרי ורכיבי מתכת יש לבצע תהליך מדויק ומותאם של עיבוד מתכות באמצעים הנכונים ובצורה האופטימאלית. וזה בדיוק מה שחברת יעקובוביץ חיים מציעה ומספקת ללקוחותיה – שירות מעולה של עיבוד שבבי למתכות וייצור חלקים ורכיבים בהתאמה אישית.
עיבוד מתכות בראייה היסטורית
לפני שניכנס לעובי הקורה לגבי טכניקות מודרניות של עיבוד מתכות והסבר לגבי שיטות ומכונות של עיבוד שבבי, נסתכל על הנושא בראייה היסטורית. זאת מכיוון שהמתכת, באופן כללי ובהסתכלות רחבה, היא מהחומרים החשובים ביותר לאנושות כבר אלפי שנים. היכולת לשלוט בעיבוד וייצור עם מתכות אפשרה לתרבויות ואימפריות להיווצר, כאשר היעדר שליטה זו בהחלט גרמה לשקיעתן של תרבויות אחרות.
תיאוריה אחרת שהמתכת הראשונה שהאדם עשה בה שימוש ישיר היא דווקא הזהב, מתכת שכיום נחשבת יקרה ונדירה. זאת משום שזהב, בניגוד למתכות אחרות, מופיעה בטבע בצורה טהורה, הגושי מתכת של ממש ולא בצורת עפרה. בהמשך ההיסטוריה האנושית תרבויות עתיקות החלו לעשות שימוש במתכות אחרות ולמגוון צרכים – למשל תכשיטי נחושת, כסף וזהב, ייצור סגסוגות מתכת ומוצרים בעזרת טכניקות קדומות של יציקה וכמובן מעבר להכנת כלי נשק וכלי עבודה העשויים מתכת.
המתכות והזינוק ביכולת האנושית לנצל אותן לצרכים תעשייתיים הן מהגורמים הבולטים שדחפו קדימה את תקופת המהפכה התעשייתית.
שיטות של עיבוד מתכות
בהגדרה הכי בסיסית של העניין, עיבוד מתכות כולל את מכלול התהליכים המשמשים לעבד חומר גלם מתכתי כלשהו – מתכת טהורה או לרוב סגסוגות ספציפיות – לכדי תוצר או צורה סופיים על פי תכנון מקדים. במובן זה, עיבוד מתכות נעשה ברוב מוחלט של המקרים ע"י הסרה מבוקרת ומדויקת של חומר הגלם, עד להגעה לצורה הסופית הרצויה. טכניקה כללית זו נקראת כמובן עיבוד שבבי.
ההחלטה באיזו שיטת עיבוד מתכת בדיוק להשתמש תלויה כמובן במכלול פרמטרים, כגון סוג חומר הגלם ומאפייניו הפיזיקליים (חוזק, גמישות, עמידות וכן הלאה), מהות התוצר הסופי המבוקש, מורכבות פעולת העיבוד ומורכבות התוצר הסופי, תהליכי המשך הנדרשים מהרכיב המיוצר (למשל אופן הרכבה לרכיבים אחרים) וכמו כן פרמטרים טכניים כמו עיבוד בתהליך ממוחשב או ידני. השיטות הנפוצות של עיבוד מתכות ועיבוד שבבי הן:
- חריטה של חומר הגלם המתכתי.
- כרסום – כלי העיבוד "אוכל" את המתכת לצורה הרצויה.
- השחזה – הסרת שכבות דקות של מתכת.
- קדיחה – יצירת חורים שונים בחומר הגלם המתכתי.
- ניסור או חיתוך של המתכת.
תהליכים אלו יכולים להיות מבוצעים במיכון עיבוד מתכת ועיבוד שבבי ידניות או קונבנציונאליות, קרי לא תהליך ממוחשב מתקדם ומדויק – כאשר עיבוד מתכות בצורה זו מתאים יותר לרכיבים פחות מדויקים ו/או יותר פשוטים לייצור ועיבוד. לחלופין, עיבוד מתכות ועיבוד שבבי ברמות הגבוהות ביותר של דיוק, אמינות והתאמה איישת מתבצע כיום בעיקר בתהליכים ממוחשבים וטכנולוגיים של מיכון CNC ממוחשב לחלוטין. עיבוד מתכות במיכון CNC ועל פי קבצי תכנון הנדסי מתקדמים מאפשר רמת דיוק מעולה, התאמה מושלמת של הרכיב המיוצר לצורך היישומי והתפעולי שלו וכן ייצור מהיר יותר של רכיבים מתכתיים.
נציין כי לצד טכניקות של עיבוד שבבי של מתכות כפי שציינו כאן, ישנם גם אלמנטים חשובים של עיבוד מתכות הנוגעים למהות חומר הגלם המתכתי עצמו שאיתו עובדים (למשל גלוון פלדה, ייצור משטחי מתכת, ציפויים מיוחדים וכו') ו/או לסוג הגימור של אותו רכיב מתכתי שנוצר – למשל סוגי צביעה, הברקה, ציפויי הגנה ספציפיים וכן הלאה.
חברת יעקובוביץ חיים מספקת למגזר התעשייתי בישראל שירות איכותי במיוחד של עיבוד שבבי וייצור רכיבים מכל סוגי המתכות וכמו כן מעץ ופלסטיק. אנו מחזיקים במפעל הייצור שלנו מכונות קונבנציונליות וכמו כן מכונות עיבוד מתכות מתקדמות בטכנולוגיית CNC ועל בסיס קבצי תכנון לדיוק מקסימאלי.