בעולם התעשייה, בדגש על יישומי, מוצרי ומערכות מתכת, צריך במקרים רבים מאוד לחבר בין חלקי מתכת שונים, מה שנעשה בשיטות של ריתוך או הלחמה – כאשר לא מעט אנשים משתמשים שני מונחים אלו באופן מחובר וכאילו מדובר על שתי מילים נרדפות. אך למעשה ריתוך והלחמה אינם אותו הדבר ומדובר על שתי טכניקות שונות, היום נעמוד על ההבדלים בין ריתוך לבין הלחמה.

גם ריתוך וגם הלחמה הן שתי שיטות לחבר יחד שני חלקי מתכת, בחיבור חזק ועמיד וללא שימוש באלמנטים חיצוניים לחיבור כמו ברגים, אומים וכיוצא באלו, השיטות דומות במובנים רבים ולעיתים בתוצאה, אך כאמור גם שונות בהיבטים מרכזיים ומשמעותיים. יש מקרים וחומרים הצריכים שימוש בהלחמה ויש מקרים ומתכות אחרות המצריכים דווקא שימוש בריתוך.

מהן שיטות הריתוך הקיימות?

מהותה של פעולת הריתוך היא חיבור פיזיקלי של שני חלקי מתכת זה לזה, כך שייווצר חלק אחד מחובר וחזק. על פי רוב, ריתוך במהותו הקלאסית מבצע את חיבור שני חלקי המתכת באמצעות התכת אזור החיבור של שני החלקים, כאשר בשיטות מסוימות גם מתיכים מתכת אחרת והיא היוצרת חיבור חזק יותר.

באופן כללי, בריתוך, חיבור המתכות הוא ישיר, מושג באמצעות יישום חום גבוה מאוד על האזור המרותך. שיטות הריתוך הנפוצות והמקובלות הן למשל תוך יישום קשת חשמלית חזקה עם או ללא גז מיוחד כדי ליצור להבה חמה במיוחד, ריתוך נקודות העושה שימוש בזרם חשמלי גבוה מאוד בנקודות החיבור, ריתוך עם גז, לייזר או תנורים מיוחדים. טכניקות ריתוך מוכרות ונפוצות מאוד הן ריתוך TIG עם אלקטרודות פלדת טונגסטן וגם מיונן או ריתוך MIG הכולל שימוש באלקטרודות מתכת וקשת חשמלית בליווי גז אינרטי (לא מגיב) להגנה על הריתוכים.

מהי שיטת ההלחמה?

הלחמה היא גם מונח מקצועי המתאר יצירת חיבור פיזיקלי חזק בין שני חלקי מתכת, אלא שבמקרה של הלחמה החיבור נעשה לא על ידי התכת חלקי המתכת שיש לחבר אלא על ידי התכה של חומר מילוי מתכתי, אשר מיושם על האזור המחובר, מתקשה ויוצר את קווי החיבור הנדרשים בין החלקים הרלוונטיים. הלחמה משמשת ביישומים רבים מאוד בתחום האלקטרוניקה ופחות ביישומים קונסטרוקטיביים גדולים המחייבים חוזק ועמידות בפני כוחות פיזיקליים רבים.

יש הלחמות הנעשות בטמפרטורות נמוכות יחסית ויש הלחמות בטמפרטורות גבוהות יותר, תלוי בסוג ההלחם המתכתי שיש להתיך וליישם על נקודות החיבור, בסוג המתכות שרוצים לחבר ומהות היישום שעבורו מחברים בין חלקי המתכת.

כך למשל, הלחמה רכה בטמפרטורות נמוכות יחסית, משמשת לתעשיית האלקטרוניקה והלחמה קשה בטמפרטורות גבוהות יותר וחומרי הלחם ייעודיים משמשת ליישומים כמו חיבור צינורות, חיבורי צנרת מיזוג אוויר וקירור וכיוצא באלו.

ההבדלים בין הלחמה לריתוך

אז אמנם יש טכניקות ריתוך המשלבות בין התכת המתכות המחוברות ותוספת של חומר מילוי מותך ליצירת חיבור חזק ואיכותי יותר – מה שמשלב הלכה למעשה בין ריתוך לבין הלחמה – אך בסופו של דבר ריתוך והלחמה הם שיטות תעשייתיות נבדלות ושונות. ההבדל העיקרי הוא שבריתוך מתיכים את המתכות המחוברות עצמן ובהלחמה מתיכים רק חומר מילוי וחיבור ייעודי. כמו כן, הלחמה מצריכה טמפרטורות נמוכות יותר לאור השימוש במתכות רבות וקלות יותר להתכה במקרים רבים (בדיל או נחושת למשל).

לקבלת הצעת מחיר
[contact-form-7 404 "לא נמצא"]